איך בוחרים שמן זית –ההבדלים בין סוגי שמן הזית
יותר ויותר אנשים מתחילים להבין את ההבדלים בין שמני הזית. מהו שמן זית טוב, ומהו שמן זית שאסור לאכילה(שמן זית למאור בלבד).האם שמן זית כתית זהה לשמן זית כתית מעולה, אם לא מה ההבדל בניהם.
בביקורינו בסופר מרקט ישנם סוגים רבים של שמן זית במחירים שונים, שלכולם מכנה משותף והוא השם "שמן זית" אך המילים הנלוות לצירוף מילים זה ,הן היוצרות את ההבדל בין סוגי השמנים.
להלן המיון של תיאורי שמן הזית הקיימים כיום על המדפים:
שמן זית כתית-זהו שמן זית שהופק ע"י עצירה של הזיתים ושלא עבר טיפול נוסף ולא הוסף לו שמן זית שהופק בתהליך אחר.
תחת קטגוריה זו של שמן זית כתית ישנם שלוש רמות :
שמן זית כתית מעולה- הדרגה הגבוהה ביותר של שמן,נחשב לשמן האיכותי ביותר(בכבישה קרה כמובן)וזהו שמן זית כתית שאין פגם בטעמו ושהחמיצות שלו אינה גדולה מאחוז אחד לפי התקן הישראלי לשמן זית או עד 0.8% לפי הנהוג בעולם.
שמן זית כתית- דרגה שנייה באיכות- זהו שמן זית כתית שאין פגם בטעמו ושחמיצותו אינה עולה על שני אחוזים.
שמן זית כתית רגיל- שמן זית שטעמו עדיין טוב, ושחמיצותו אינה עולה על 3.3 אחוזים.בישראל שמו מופיע לפעמים כשמן זית לבישול.
מבין שלושת סוגי השמנים הנ"ל, שני הראשונים הם השכיחים ביותר, וזה כמובן מתבטא במחיר השמן, כשהכתית מעולה הינו השמן היקר ביותר שנוכל למצוא.
לאחר מכן אנו יורדים באיכות השמן ועוברים לשמנים המזוככים:
שמן מזוכך הוא שמן שעבר תהליך של חימום מסוים הנועד להוציא ממנו צבע או ריח לא רצוי, תהליך הזיכוך –חימום השמן פוגע באיכות השמן והרבה מהסגולות של שמן הזית נעלמים בתהליך הזיכוך.
להלן שמני הזית המזוככים שניתן למצוא על המדפים תחת השמות הבאים:
שמן זית מזוכך- זהו שמן זית כתית שעבר תהליך של זיכוך.
שמן זית- זהו שמן זית שהופק על ידי ערבוב של שמן זית כתית עם שמן זית מזוכך.
שמן גפת זית מזוכך- זהו שמן שהופק על ידי מיצוי של זיתים או של פסולת הזיתים(כל הפסולת שנשארת לאחר עצירת הזיתים ושעבר תהליך זיכוך.
שמן גפת זית- שמן שהופק על ידי שמן גפת זית מזוכך עם שמן זית כתית.
על פי התקן הישראלי לשמן זית לשמן זית כתית לסוגיו-אסור להוסיף כל תוספת, ואילו לשמנים המזוככים מותר להוסיף אלפא טוקופרול שהוא ויטמין ה E , ומותר להוסיף לסוגי שמן אלה גם חומצה ציטרית המשמשת חומר עזר ליצור השמן.
המסקנה : בבואנו לקנות שמן זית אם אנו רוצים את האיכותי ביותר, אנו נבחר את השמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, ויש להבחין מהי חמיצותו המרבית(בפועל יכולה להיות פחות ממה שרשום על התווית)שלא תעלה על אחוז אחד. ניתן לשים לב כי אם רשום על התווית שמן זית ללא כל תוספת כלשהיא , יתכן כי מרבית השמן במיכל הינו שמן זית מזוכך שכל סגולותיו נעלמו,והוא מעורבב עם שמן זית כתית, ואף יתכן כי רק אחוז מזערי מאוד הינו שמן זית כתית- התקן הישראלי אינו אומר מהו האחוזים שיש למהול.
שמן זית כתית מעולה המיובא מאיטליה ואיכותי ביותר הקיים בישראל , הינו שמן זית כתית מעולה "אולאיטליה" – OLITALIA , זהו שמן זית מצוין, וטעמו כבש רבים מהשפים הישראלים המובילים.
שמן זית אולאיטליה מעולה לכל המתכונים שבו צריכים להשתמש בשמן זית כתית מעולה.